Přednáška Čuňase a vystoupení písničkáře Albrechta na Boudě Hubertus

21.10.2010 08:05

Dne 23.10.2010 v 15:00 hodin se na Boudě Hubertus uskuteční přednáška Bc. Františka Stárka,

známého pod přezdívkou " ČUŇAS " na téma totalitního režimu a svobody. Dále vystoupí písničkář

Zdeněk Albrecht.     Všechny vás na akci srdečně zveme, vstupné je dobrovolné. Pro zobrazení plakátu a 

článku klikněte na nadpis.

 

   

Něco o Čuňasovi a o setkání s ním.

 

      Rockové koncerty a různé „fesťáky“ jsme já Attila Nagy a Rudolf Friede navštěvovali dost často, Ruda už měl dokonce i zkušenosti s organizováním vystoupení rockových kapel v Žacléři, ale na vyhlášeném trutnovském Open Airu jsme byli poprvé v roce 2009. Hned první den na nás dýchla atmosféra volnosti, hudby a pohody. Ti, kteří ještě trutnovský „fesťák“ nenavštívili, bych chtěl uklidnit. Před bránou areálu to vypadá, že se tam sešla ta nejhorší „chátra“ z celé republiky, ale opak je pravdou. Jsou tam lidé staří, mladí, vzdělaní i obyčejní, kteří si chtějí odpočinout a takzvaně vyčistit hlavu od každodenních starostí dnešní uspěchané doby. S jedním nenápadným človíčkem, který vypadá jako by do pěti neuměl napočítat, jsme se loňského léta seznámili v undergroundovém stanu. Byl to Bc. František Stárek, zvaný Čuňas, který undergrandovou scénu uváděl. Ve společnosti Čuňase, Martina Věcheta a Martina Jirouse, zvaného Magor, jsme hovořili o tom, jaké to bylo za dob, kdy se rocková hudba nesměla svobodně hrát, dlouhé vlasy byly zakázané a každý si musel dávat pozor co a před kým říká. Když jsme mezi řečí Čuňasovi řekli, že se  snažíme v Žacléři organizovat různá vystoupení, dal nám svoji vizitku a my jsme mu slíbili, že ho do našeho krásného města Žacléř pozveme. Po „fesťáku“ nastaly všední dny každodenního shonu a na Čuňase jsme si nevzpomněli.

     Letos jsme opět Open Air v Trutnově navštívili a první co nás napadlo bylo, že se zkusíme Čuňasovi připomenout, jestli si na loňské setkání ještě vůbec pamatuje. S Rudou jsme si řekli, že půjdeme k undergroundovému stanu, jestli se s ním náhodou nepotkáme. A nastalo ohromné překvapení, až jsme se červenali. Pan Bc. František Stárek Čuňas nás oslovil jako první a hned podotknul, že jsme mu slíbili, že se sním spojíme a pozveme ho do Žacléře. Z loňského setkání si pamatoval každý detail a my jsme usoudili, že osobnost člověka se nesmí hodnotit podle vizáže. Opět jsme si popovídali o zajímavých skutečnostech z dob Husáka, a dokonce jsme se díky němu setkali s dalšími významnými osobnostmi československého disidentu.  Poslední den festivalu jsme se nakonec s Čuňasem dohodli, že v Žacléři uskuteční přednášku na téma svobody.  

 

     Kdo to vlastně je Bc. František Stárek, kterému nevadí, když ho někdo osloví přezdívkou ‚

ČUŇAS ?

     František Stárek se narodil v Plzni v roce 1952. V roce 1968 byl přijat na Střední průmyslovou školu hornickou, kde začal mít problémy spojené s délkou jeho vlasů, což byl jeden z důvodů proč nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole. V roce 1973 začal pracovat v Praze, kde již měl řadu přátel z českého undergroundu a podílel se na šíření samizdatové literatury. V případu Plastic People byl odsouzen k osmi měsícům, pak byl trest změněn na podmíněný trest a strávil půl roku ve věznici Plzeň – Bory.  Na začátku roku 1977 se věnoval organizačním a distribučním aktivitám spojeným s Chartou 77, kterou téhož roku také podepsal. Za vydávání samizdatového časopisu Vokno byl v roce 1979 odsouzen ke dvěma a půl roku odnětí svobody. Spolu s Martinem Věchetem v roce 1987 organizoval první tzv. východočeský Woodstock ve Volanově. Jako šéfredaktor časopisu Vokno byl znovu v únoru 1989 zatčen o opětovně odsouzen na dva a půl roku vězení a propuštěn byl až 26. listopadu 1989 na amnestii prezidenta republiky. Po propuštění se aktivně podílel na ustavování Občanského fóra.V následujícím roce nastoupil ke kontrarozvědce, kde setrval do roku 2007. V roce 2003 mu byla prezidentem republiky Václavem Havlem udělena Medaile Za zásluhy druhého stupně v oblasti bezpečnosti státu.

     V současnosti se jako zaměstnanec Ústavu pro studium totalitních režimů věnuje dokumentačnímu projektu k dějinám československého undergroundu a v soukromí organizuje undergroundové festivaly.

    Více nám o sobě a o totalitním režimu řekne na přednášce on sám.

       

                                                                                                                               Attila Nagy a Rudolf Friede

                                    za Občanské sdružení Bornflossrock